top of page
Search

10 ieteikumi slaidam augumam no japānietes

Iedomājies, ja tu aizbrauktu uz Ameriku un pieņemtos svarā par 11kg dažu mēnešu laikā? Tieši tā notika ar grāmatas “Japānietes vienmēr jaunas un slaidas” autori. Sākotnēji es gribēju izlasīt jauno Dominikas Loro grāmatu par mākslu ēst maz, taču bibliotēkā tās nebija un es ievēroju senāk izdotu, līdzīgu grāmatu. Kaut kas mani tajā uzrunāja.


Kā arī tieši pirms svētku laiks ir arī diētu laiks. Taču mēs zinām, ilgtermiņā diēta nestrādā. Mums jāpalīdz sev citādi.

Grāmatā japāņu izcelsmes sieviete stāsta par to, kādēļ Japānā liekais svars nav sasniedzis epidēmijas izmērus. To viņa pamato gan ar kustīgo dzīvesveidu, gan mazām porcijām. Nekas jauns, vai ne? Un tomēr, mēs zinām, ka ieradumiem ir spēks, kāpēc neiedvesmoties no viņas. Un man bija taisnība, grāmata bija patiešām jauka. Japānietes neietur diētu. Grāmata sīki un smalki aprakta mazos ieradumus, kā ēst mēreni un dalās receptēs.

Kāpēc radās šī grāmata? Autore jaunībā bija devusies uz ASV un tikai dažu mēnešu laikā slaidā sieviete pieņēmās par 11kg! Brokastīs tika pasniegtas milzu porcijas ar pankūkām, olām un bekonu, krasi atšķirīgi no ierastās Miso zupas bļodiņas. Par spīti tam, ka viņa uzsāka skriešanu, viņa nezaudēja ne grama, jo nemainījās ēšanas ieradumi. Kad viņa atgriezās Japānā, jau dažu mēnešu laikā viņa atgriezās arī savā izmērā. Mēs nevaram noliegt, ka videi un tās ieradumiem ir spēks.



Ironiskā kārtā amerikāņu tiekšanās pēc slaiduma un koncentrēšanās uz diētas ierobežojumiem un aizliegumiem ir sekmējusi ASV iedzīvotāju aptaukošanās līmeņa pieaugumu, ēšanas traucējumus un slikto izskatu. Ierobežojošo diētu augstais ieturēšanas līmenis iespējams ir faktiskais cēlonis, kas noved pie aptaukošanās.


Autore dalās, kā tikai ASV sākusi izmantot mikroviļņu krāsni, kā sākusi ēst gatavos ēdienus un kā tas mainījis viņas izmērus. Uz sliktu.

Tas lieki atgādina man manu slinkumu un pārlieku biežo ēšanu ārpus mājām un atgādina par reizēm tik bīstamo vides faktoru – ja kaut kas mums ir pieejams, mēs to ēdam. Grāmatā ir daudz praktiski padomi un tai ir laba pēcgarša. Kas līdzīgs – "Kāpēc francūzietes nekļūst resnas."


Šeit daži no padomiem, kurus iesaka japāniete: 1. Ēdiet līdz jūtaties par 80% paēdušas. (Esmu dalījusies smalki par sāta sajūtas atgūšanu šeit.) 2. Kontrolējiet porciju pasniedzot ēdienu skaistos, mazos traukos.

3.Ēdiet lēni, sakošļājot barību.

4. Veltiet kādu brīdi, lai izbaudītu ēdiena skaistumu.

5. Ēdiet vairāk zivju, augļu un dārzeņu.

6. Izmantojies gatavošanai rapšu vai rīsu kliju eļļu.

7. Brokastīs ēdiet miso zupu ar olu un dārzeņiem.

8. Par galveno ēdienu uzskaties dārzeņus, bet sarkano gaļu kā retumis lietojamu.

9. Ēdienreizēs baltmaizes vietā pasniedziet rīsus.

10. Ejiet kājām, kur vien iespējams.

+ Iegaumējiet, ka labas veselības saglabāšanas daļa ir arī vēlēšanās labi paēst un, ka ēšanai un tā gatavošanai jābūt patīkamai nodarbei!



Ikviens no desmit padomiem ir dzirdēts, bet kā būtu, ja kaut divus no tiem mēs jau uzreiz izmantotu praktiski? Tik bieži mēs kaut ko izlasām, un aizmirstam... Taču pārmaiņas rodas tikai darot. Un pietiek ar kaut ko pavisam nelielu. Neuztveriet šos padomus kā pašsaprotamus, bet katru no tiem centieties iekļaut savā ikdienā. Pa mazam solītim!


Es apņemos veltīt vairāk laika ēst gatavošanai mājās, un iet pastaigās. Pat, ja līst.


Un tu?

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page